بالا رفتن انتظارات تورمی ناشی از به نتیجه نرسیدن برجام و عدم تحقق وعدههای تکراری درمورد از سرگیری مذاکرات، در کنار سیگنال منفی آمار جدید اقتصادی که حاکی از افزایش رشد نقدینگی بود، باعث شد از هفته گذشته دلار بیاعتنا به اخبار به ظاهر مثبت درمورد مذاکرات ایران و اروپا و آزادسازی بخشی از منابع ارزی بلوکه شده کشور، حرکت خود را در مسیر صعودی آغاز کند.
دلار این روند را تا جایی ادامه داد که شنبه هفته جاری به بالاترین قیمت سال یعنی ۲۸۸۰۰تومان رسید؛ درحالیکه به نظر میرسید این ارز به زودی کانال ۲۹هزار تومان را هم فتح کند، اما بعد از لمس سقف قیمت سال به یکباره تغییر مسیر داد.
برخلاف انتظار برخی معاملهگران، بازار روز یکشنبه هم به روند نزولی چراغ سبز نشان داد و به این ترتیب قیمت دلار مجددا کاهش یافت و به ۲۸۵۰۰تومان رسید و با ادامه این روند و کمتر شدن تعداد خریداران، در معاملات امروز هم دلار سه پله دیگر عقبنشینی کرد.
اما باید دید باوجود محرکهای سیاسی و اقتصادی منفی و بالا بودن انتظارات، دلیل تغییر رفتار غیر منتظره بازار ارز چیست. عصر روز شنبه دلار هرات با اندکی کاهش در قیمتی پایینتر از دلار تهران قرار گرفت و از طرفی درهم امارات هم که از هفته پیش سیر صعودی پیش گرفته بود، با افت ۲۲۰تومانی روبهرو شد.
با ورود این دو سیگنال کاهشی به معاملات پشتخطی، قیمت دلار فردایی هم کاهش یافت و این سه عامل باعث شد دلار وارد مسیر نزولی شود؛ در معاملات دیروز و امروز هم افت ارزش دلار هرات و درهم دیده شد و به این ترتیب دلار فردایی به روند نزولی ادامه داد؛ در نتیجه تحت تاثیر این سه سیگنال قیمت دلار در بازار آزاد امروز تا ۲۷۲۷۰تومان پایین آمده است.
با این وجود برخی فعالان بازار ارز بر این باورند که عوامل گفته شده، از قدرت زیادی برای پایین آوردن انتظارات افزایشی ناشی از عدم حصول برجام و روند صعودی تورم، برخوردار نیست و این روند نزولی موقتی خواهد بود.
اما عدهای هم با امیدواری نسبت به شروع مذاکرات برجام از هشتم آذر، معتقدند که دلار از سقف قیمت ثبت شده بالاتر نخواهد رفت و دلیل افزایش قیمت چند روز گذشته، احتمال ریزش بازار با شروع مذاکرات و نوسانگیری در این فرصت چند روزه بوده است.