به تازگی یک وبسایت بین المللی متخصص در حوزه برق و انرژی، ایران را به عنوان برترین کشور خاورمیانه در زمینه تولید برق معرفی کرده است. بر اساس این گزارش کیفیت شبکه برق ایران در ده یا چند سال اخیر به میزان قابل توجهی بهبود یافته است. دوران نوسانات مکرر و طولانی ولتاژ و قطع برق گذشته است. با این حال، به دلیل مسائل مالی در بخش پر بدهی، بهویژه در ماههای تابستان که تقاضا با افزایش دما افزایش مییابد، مولدها و ارائهدهندگان برق در مواقعی هنوز میتوانند برای برآورده کردن پیک تقاضا و جیرهبندی و قطع برق همچنان با مشکل مواجه شوند.
جایگاه ایران در تولید برق
به نقل از وبسایت sinalda، امروز ایران 90 درصد برق خود را تولید میکند. علاوه بر این، این کشور برترین تولیدکننده برق در خاورمیانه و چهاردهمین تولیدکننده برق در سراسر جهان است.
ایران از نظر منابع غنی با دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی جهان و چهارمین ذخایر بزرگ تایید شده نفت خام است. تقریباً 62 هزار مگاوات یا 80 درصد از 75 هزار مگاوات خروجی ایران از نیروگاههای حرارتی تولید میشود که سوختهای فسیلی را میسوزانند. علاوه بر این، 12 هزار مگاوات از نیروگاههای برق آبی و هزار مگاوات از تنها نیروگاه هستهای کشور در بوشهر، در جنوب ایران، تامین میشود.
اثر تحریمها بر صنعت برق ایران
ایران از نظر منابع غنی با دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی جهان و چهارمین ذخایر بزرگ تایید شده نفت خام است. با این حال، عدم سرمایهگذاری و دسترسی به فناوری جدید در دوره تحریمها تأثیر زیادی بر بخش انرژی داشت. در آن دوره درآمدهای صادرات نفت به نصف کاهش یافت، سرمایهگذاریهای خارجی به حالت تعلیق درآمد، کاهشهای عظیمی در تولید رخ داد که منجر به لغو بسیاری از پروژههای نفت و گاز شد. با لغو تحریم ها و پایان انزوای اقتصادی، ایران تولید و صادرات برق خود را سرعت بخشیده است.
نیروگاههای ایران ظرفیت تولید ۷۵ هزار مگاوات و تولید ۲۸۲ میلیارد کیلووات ساعت برق را دارند. برای حفظ سطح عملکرد فعلی و همگام شدن با تقاضاهای رو به رشد، بخش تولید و توزیع برق نیاز به سرمایهگذاری هفت تا هشت میلیارد در سال دارد. اما دولت ایران به دلیل بدهیهای خود قادر به تامین بودجه مورد نیاز بخش انرژی نیست. حتی بدون احتساب سود تعهدی، کسری بودجه سالانه ایران حدود پنج میلیارد دلار است که معادل نیمی از مخارج سالانه صنعت برق است. به دلیل این بدهی، سه تاسیسات برق مجبور به تعطیلی شدند.
مشتریان برق ایران
با وجود همه این چالشها، بسیاری از کشورها از جمله اردن، روسیه، هند، پاکستان، آذربایجان و سایر کشورها برای خرید برق از ایران صف کشیدهاند. با این حال، اگر ایران نتواند مسائل مالی خود را حل کند، ممکن است بازارهای خارجی خود را از دست بدهد که این امر نیز تأثیر نامطلوبی بر وضعیت مالی آن خواهد داشت. با توجه به افزایش سریع تقاضای داخلی برای برق، ایران نیاز به جذب سرمایه گذاران خارجی دارد. و بخش انرژی ایران فرصتهای زیادی را ارائه میدهد.